Udgivelser Akademi Forside Kontakt

Boëthius

Anicius Boëthius (ca. 480-524), romersk filosof, konsul i året 510, planlagde en oversættelse og koordinering af Platons og Aristoteles' værker; blev offer for en mistænkeliggørelse og henrettet efter seks måneders fængselsophold, hvorunder han skrev værket 'Filosofiens trøst'. Det indledes med en vision af selve "Filosofien" i kvindeskikkelse:

"... Medens jeg tavs overvejede dette med mig selv og nedskrev min tårevædede klage med griflen, forekom det mig, at der kom en kvinde til syne over mit hoved: af yderst ærefrygtindgydende udseende, med funklende øjne, gennemtrængende langt over sædvanligt menneskemål, af frisk farve og uforbrugte kræfter, skønt hun stod i så fremrykket alder, at man på ingen måde kunne se en fælle af vor tidsalder i hende, og af uerkendelig figur. For snart indskrænkede hun sig til det sædvanlige menneskemål, snart syntes hun snarere at berøre himlen med sin isse. Og dersom hun havde hævet sit hoved endnu højere, så ville hun helt have unddraget sig blikket fra menneskene, der så efter hende. Hendes klædning var vævet af de fineste tråde og med største kunstfærdighed af uforgængeligt stof, og, som jeg senere erfarede af hendes egen mund, vævet af hendes egne hænder. ... På dens nederste kant var der indvævet et græsk pi, men på den øverste et theta, og mellem dem syntes der at være antydet en art trappelignende trin, hvorpå en opstigning fra det nederste til det øverste bogstav kunne ske. ..."

Figuren blev et yndet motiv i middelalderens kirkekunst, se figuren fra Laon overfor

Boëthius stod som tænker tydeligvis i gæld til Platon, men spørgsmålet er, om han også var kristen. I alle fald kom han til at stå i et helt særligt skær op gennem middelalderen, som en tragisk figur på tærskelen mellem antikkens og middelalderens verdener.

TEMA:
Enhed
BOËTHIUS I DIALOG:

"Filosofien", skulptur fra domkirken i Laon (vestfront, venstre vindue).

'Emile Mâle: The Gothic Image p. 90 - Ifølge Mâle har de græske bogstaver, som Boëthius omtaler, være påmalet og er slidt bort.

B